De 10 meest voorkomende mondproblemen

 

 

 

 

De 10 mondproblemen

  • Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Het bloedt niet als je poetst.  Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, gezwollen en bloedt bij aanraking het poetsen of soms ook bij het eten. We noemen ontstoken tandvlees in tandheelkundige taal gingivitis. Ontstoken tandvlees geeft in de meeste gevallen geen pijn. Het bloeden is wel het eerste teken dat er iets niet klopt.

    Ontstaan van bloedend tandvlees
    Ontstoken tandvlees (gingivitis) wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, wit gelig laagje van bacteriën, speekseleiwitten en voedselresten op de tanden en kiezen. Als je bacteriën (dus tandplak) te lang op de tanden en kiezen laat zitten zal het tandvlees er op gaan reageren met een ontsteking.  Tussen de tanden, kiezen en het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte. Deze ruimte noemen we de pocket en bij gezond tandvlees is deze 1 tot 3 mm diep. Tandplak vormt zich het eerste langs de tandvleesrand en kan dan verder uitbreiden onder het tandvlees in de pocket.  Tandsteen is hard geworden (verkalkte) tandplak. Dit kun je zelf niet meer wegpoetsen.

    Gevolgen van bloedend tandvlees
    Als je niets aan de tandvlees ontsteking doet kan de ontsteking zich gaan uitbreiden richting het kaakbot waar de tanden en kiezen met hun wortels in vaststaan. Het tandvlees rondom de tanden en kiezen wordt slap en gaat losser zitten. In de ruimte, de pocket, gaat de tandplak verder groeien, waardoor het ook dieper onder het tandvlees ontstoken raakt. Het houvast van de tanden en kiezen (vezels waarmee de wortels in het kaakbot vaststaan) verdwijnt, hierdoor wordt de pocket dieper, en zo gaat de ontsteking steeds verder. Hierdoor gaan de tanden en kiezen los staan. Kaakbot dat is verdwenen, komt niet meer terug. Ook kan de tandplak in de pocket verharden tot tandsteen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

    Bloedend tandvlees, en nu?
    Bloedend en ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. De mondhygiënist speelt hierbij een belangrijke rol en is dé professional om dit probleem samen met u aan te pakken. Omdat de tandvleesontsteking veroorzaakt wordt door tandplak is een goede mondverzorging erg belangrijk.

    Ga met bloedend tandvlees dus naar de mondhygiënist om erger te voorkomen, negeer dit signaal niet!

    Beter is natuurlijk om problemen te voorkomen, door preventief de mondhygiënist te bezoeken.

  • Het hebben van een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de adem bij het wakker worden vaak niet echt fris. Een slokje water kan dan helpen. Ook kunnen voedingsmiddelen bijdragen aan een slechte adem. Bijvoorbeeld doordat je knoflook op andere specerijen gegeten hebt. In deze gevallen is deze vorm van slechte adem tijdelijk en verdwijnt vanzelf.

    Andere oorzaken van slechte adem zijn bacteriën achter op de tong, of tandvleesontsteking. Deze vorm van meer chronische slechte adem, wordt ook wel Halitose genoemd. De meeste mensen zijn zich zelf vaak niet bewust van de slechte adem. Het is dan ook iets anders dan een vieze smaak hebben. Een vieze smaak ruikt niet (voor anderen).Veel mensen worden onzeker. Je weet immers zelf niet dat je een slechte adem hebt want je proeft het niet.. Voor je omgeving is het vaak moeilijk om je op je slechte adem te wijzen. Toch is het belangrijk om de stap te nemen en de ander te laten weten dat hij een slechte adem heeft.

    In de meeste gevallen is slechte adem goed te behandelen. Ligt het probleem op de tong dan is het poetsen of schrapen van de tong met een tongschraper een oplossing, eventueel aangevuld met een speciaal antibacterieel mondspoelmiddel.

    Ga voor een persoonlijk advies naar uw mondhygiënist.

  • Sommige mensen gaan al jaren door het leven met het idee een lelijk gebit te hebben. Hun eigen zelfbeeld wordt hierdoor bepaald. Helaas is er veel onduidelijk over dit soort problemen onder de mensen. Als de tandarts of de behandelaar er geen gehoor aan geeft denken mensen vaak dat ze het er maar mee moeten doen. Dit is achterhaald. De kennis en de techniek van tegenwoordig gaat verder. Er zijn verschillende manieren om uw gebit naar uw wens te krijgen. U kunt een professional voor advies vragen. De oplossingen waar u aan moet denken zijn een beugel, composietrestauraties (ja ook in de voortanden) , facings of kronen

    Echter dient wel het parodontium (tandvlees en steunweefsels) wel in gezonde conditie te verkeren. Vraag uw mondhygiënist hierover.

  • De kleur van uw tanden is, net zoals de kleur van uw haar en ogen, bepaald door uw DNA. Wanneer we ouder worden, verandert het tandbeen (het dentine) van kleur en worden tanden geler. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit. Deze intrinsieke verkleuring kunt u met een whitening tandpasta niet verwijderen. Er zijn wel mogelijkheden, deze kunt u met uw mondhygiënist of tandarts bespreken.

    Bruine verkleuring

    Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op uw tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring aan de buitenzijde. Door advies en behandeling kunt u van deze verkleuringen afkomen.

  • Soms doen tanden en kiezen pijn bij het drinken van koude en/of warme dranken, of het inademen van koude lucht. De meeste mensen zullen dit wel eens ervaren hebben. Deze gevoeligheid ontstaat doordat het tandbeen (dentine) bloot komt te liggen. Het tandbeen is het  deel van de tanden en kiezen dat onder de buitenste, harde laag, het glazuur ligt en waaruit de wortel is opgebouwd. In het tandbeen bevinden zich veel kleine  kanaaltjes, tubuli genaamd, die in de richting van de tandzenuw lopen. Deze kanaaltjes zijn gevuld met een vloeistof.

    Door het eten of drinken van koude, warme of zoete etenswaren of dranken komt de vloeistof in de tubuli in beweging en drukt tegen de zenuw, waardoor deze geprikkeld wordt. Dit geeft dan een onaangenaam gevoel of een korte, scherpe steek. De gevoeligheid kan, afhankelijk van de oorzaak, vanzelf weer verdwijnen, maar kan ook heel hardnekkig zijn. Verdwijnt deze gevoeligheid niet, raadpleeg dan de mondhygiënist.

    De meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden

    Poetsen
    Door te hard of op een verkeerde manier te poetsen, kan het tandvlees zich gaan terugtrekken waardoor het tandbeen verder bloot komt te liggen.

    Ontstoken tandvlees
    Gezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen. Wanneer het tandvlees ontstoken is zal het tandvlees losser om de tanden en kiezen gaan zitten. Ook hierdoor komt het tandbeen bloot te liggen.

    Tandheelkundige behandelingen
    Tandheelkundige behandelingen zoals bleken, nieuwe witte vullingen en behandeling van gingivitis en parodontitis (gebitsreiniging) kunnen  tijdelijk voor gevoelige tanden zorgen.

    Gevoelige tanden en nu?
    Allereerst is het van belang om de oorzaak van de gevoeligheid te achterhalen. Want de oorzaak bepaalt ook wat je er aan kunt doen om de gevoeligheid te verminderen. Er zijn verschillende tandpasta’s en gels tegen gevoelige tanden, eventueel in combinatie met specifiek voor dit doel ontwikkelde mondspoelmiddelen. Ook is  de juiste manier van poetsen belangrijk om erger te voorkomen. De mondhygiënist kan je laten zien waar de gevoeligheid vandaan komt en een persoonlijk/individueel advies  geven om de gevoeligheid aan te pakken.

    Bron NVM mondhygiënisten

  • Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben en in verschillende varianten voorkomen. De pijn kan constant aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook naar voren komen tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende kiespijn is het belangrijk dat u uw tandarts/mondhygiënist om advies vraagt.

    Voor de onderstaande pijnklachten kunt u ook bij de mondhygiënist terecht:

    Erosie

    Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.

    Blootliggende tandhalzen

    Door tandvleesontsteking, te hard poetsen of een verkeerde manier van poetsen kunnen tandhalzen bloot komen te liggen. Dit kan gevoeligheid veroorzaken bij zoete, koude of warme voedingsmiddelen of mondhygiëne behandeling. Deze gevoeligheid kan, afhankelijk van de oorzaak, weer verdwijnen. U kunt zelf de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en door te spoelen met een fluoride spoelmiddel. Als de gevoeligheid niet verdwijnt, kan er iets anders aan de hand zijn.

    Uw mondhygiënist kan u adviseren en/of uw gevoelige tandhalzen behandelen met een afdekkende fluoride laag.

    Ontstoken tandvlees

    Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten. Echter met warme dranken en/of voedsel kauwen komt het wel eens voor

    Parodontitis

    Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan dat een lelijk gezicht zijn. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen, warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

    Bron NVvP

  • Tandsteen is een harde verkalkte laag op tanden en kiezen en ontstaat uit tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, wit gelig laagje van bacteriën, eiwitten uit het speeksel en etensresten op de tanden en kiezen. Als je met je nagel over de tand heen gaat zie je een wittige substantie op je nagel  zitten, dit is de tandplak. Tandplak vormt zich de hele dag door . Als je dit met poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen  niet goed verwijdert zal het in 24  tot 48 uur verkalken tot tandsteen. Als er tandsteen is ontstaan kun je het zelf niet meer met poetsen verwijderen, maar zal het professioneel weggehaald moeten worden. Tandsteen bestaat uit een laag mineralen waarop zich steeds weer een laagje tandplak vormt. Tandsteen heeft meestal een gele kleur, maar kan na verloop van tijd ook bruin en zelfs zwart worden. Dit komt doordat het tandsteen poreus is en door kleurstoffen uit voedsel en dranken, maar ook door bijv. roken, kan verkleuren.

    Verwijderen van tandsteen – hoe en waarom
    Omdat tandsteen ontstaat uit tandplak en zich op het tandsteen makkelijker weer een laagje tandplak vormt (doordat tandsteen ruw is), is het belangrijk om het tandsteen zorgvuldig te laten verwijderen. De grootse veroorzakers van tandvleesproblemen zijn immers de bacteriën uit de tandplak. Overal waar tandplak en speeksel komt, kan tandsteen ontstaan. Tussen de tanden en kiezen, onder kroonranden en op of net onder de tandvleesrand en in de pocket. Tandsteen draagt dus bij aan bloedend tandvlees. Bloeding is een teken van tandvlees ontsteking (gingivitis).

    Is er eenmaal tandsteen ontstaan dan valt dit niet meer weg te poetsen. Het zal professioneel verwijderd moeten worden als onderdeel van de totale behandeling die zal moeten leiden tot een gezonde en frisse mond. De mondhygiënist is specifiek opgeleid om tandvleesproblemen te voorkomen en te behandelen.

    Voor het verwijderen van tandsteen zijn verschillende manieren. Het kan door middel van een ultrasoon apparaat, waarmee het tandsteen d.m.v. trillingen wordt verwijderd, óf met handinstrumenten (‘haakjes’). Na het tandsteen verwijderen worden de tanden en kiezen over het algemeen nog gepolijst. Hiermee wordt het tandoppervlak helemaal glad gemaakt, de laatste restjes tandplak verwijderd  en eventuele verkleuringen van het tandoppervlak weggehaald. Ook polijsten kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manier is met een borsteltje/cupje  en polijstpasta. Steeds meer wordt hiervoor ook de airflow gebruikt. Dit apparaat polijst de tanden en kiezen door middel van een combinatie van water, lucht en een speciaal poeder.

    Als al het tandsteen is verwijderd is het belangrijk ervoor te zorgen dat het niet weer terugkomt. Hiervoor is goede mondverzorging nodig.

     

    Bron NVM mondhygiënisten

  • De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn en gaan vaak terug tot de jeugd. Een persoon met angst heeft in veel gevallen het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst doorgegeven door de ouders of afkomstig van 'griezelverhalen' op school.

    De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. Toch blijven ze bang voor de boor of de verdovingsinjectie.

    De mederwerkers van Dentition hebben ervaring met alle soorten cliënten. Ook de meest angstige.

    Velen van ons hebben genoeg ervaring en mensenkennis. Een aantal zijn er op gespecialiseerd door hun interesse. Wij kunnen ons het heel goed voorstellen dat mensen de behandelingen als onprettig ervaren. Goede communicatie en gerust stellen is hierbij noodzakelijk.

    Wij geven altijd aan dat de behandeling in uw handen ligt. U heeft de controle en het voor het  zeggen. Wij zijn er om u te helpen.

    Ook mensen die jaren niet bij de tandarts zijn geweest kunnen een afspraak maken bij ons om zo op een rustige manier weer te wennen aan de stoel, de witte pakken, de spullen en de praktijk. Wij nemen de tijd hiervoor.

    Geef aan bij het maken van een afspraak dat u angstig bent.

  • Bij diverse aandoeningen, zoals 'lichen planus' of een 'landkaarttong', kan een pijnlijk of brandend gevoel in de mond of op de tong voorkomen; er is dan een zichtbare slijmvliesafwijking. Soms kunnen klachten over een branderig gevoel voorkomen zonder dat sprake is van een zichtbare afwijking. In die situatie spreken we over 'mondbranden'. Vaak gaat het dan om klachten aan de tong, maar soms ook aan het gehemelte, de wangen, de lippen en soms ook de keel.

  • Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Sommige mensen hebben er echter constant en langdurig last van. Er wordt dan te weinig speeksel geproduceerd. Dit wordt ook wel Xerostomie genoemd. Een droge mond kan een groot effect hebben op uw algemene gezondheid, daarnaast kan door een tekort aan speeksel de beschermende werking voor de gebitselementen en het mondslijmvlies wegvallen.

    Hoe ontstaat een droge mond?

    Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen de oorzaak zijn van veranderingen in de mondgezondheid. Hierdoor kan onder andere monddroogte ontstaan. Een droge mond komt vaak voor bij:

    • bestraling in het hoofd/halsgebied
    • systhemische ziekten zoals het syndroom van Sjögren, nieraandoeningen of suikerziekte (diabetes).
    • Medicatiegebruik

    De volgende groepen medicijnen kunnen onder andere een speekseltekort veroorzaken:

    • Anti-depressiva
    • Anti-histaminica (allergie)
    • Anti-hypertensiva (bij hoge bloeddruk)
    • Anti-emetica (tegen misselijkheid)
    • Anti-psychotica (depressie)
    • Diuretica (plaspillen)
    • Sedativa (kalmering)

    Een droge mond kan onder andere leiden tot een verminderde of zelfs vieze smaak. Daarnaast kan het problemen opleveren met kauwen, slikken, spreken en slapen. Bovendien is de kans op tandbederf, tandslijtage en slijmvliesontstekingen vergroot.

    Voor adviezen kunt u terecht bij Dentition

    Bron NVvp

NVM

 
NVVPKRM

NEEM CONTACT OP

10 Meest voorkomende mondproblemen

Gaatjes voorkomen

Tips tegen gaatjes

Linkpartners

Adres:

Ridderhof 40 2981 ET, Ridderkerk

E-Mail Mondhygiënepraktijk Dentition

 

Telefoon:

0180 - 417847

KvK nummer:
24462058

 
HomeDe MondhygiënistAfspraak makenDe behandelingLinksNieuwsFoldersContact

 

Google maps Dentition

Dentition

Durf te lachen!

Maak een afspraak

Sitemap

dentition durf lachen
Dentition - dé mondhygiënist van Ridderkerk